Musik till bröllop – några handfasta tips

Musikens plats på er stora bröllopsdag kan inte nog understrykas! Hur ska man tänka kring musik till bröllop? Får man välja vilken musik man vill? Ska man ha trubadur, DJ eller både och?

Mitt i valet av brudklänning, festlokal och dukning kommer förr eller senare frågan om musiken. Generellt kan man säga att musikens plats under vigseln, minglet, brudskålen, middagen och dansen är en avgörande faktor för att rama in bröllopsdagen.

Till vigseln är det vanligt att en solist sjunger 2 låtar som på förhand är bestämda av brudparet. Oavsett om ni vigs i kyrkan i en vigselgudstjänst eller borgerligt som en vigselceremoni bidrar den levande musiken och solosången till en stämningsfull stund. Varför inte någon låt som ni lyssnade på i samband med att ni träffades eller kanske välja en låt var som representerar brudens respektive brudgummens musiksmak? Ibland kan det kännas omöjligt att välja och då är ett tips att rådgöra med solisten direkt, ofta finns en låtlista med kärlekslåtar (repertoar) att inspireras av. En professionell musiker brukar också repetera in nytt material om det är sånger som inte finns med sedan tidigare. In- och utgångsmusik är i regel inte samma sak som solosång till vigsel, även om det också förekommer särskilt i samband med borgerliga vigselceremonier. En vigselgudstjänst (att giftas i kyrkan även om vigseln sker på annan plats) som utgår från Svenska kyrkans ordning behöver förhålla sig till vissa ramar, gudstjänstordning, där det förutsätts ett par psalmer ur Den svenska psalmboken. Många väljer att gifta sig senvår/sommar och då passar det särskilt bra med psalmer som både täcker in äktenskap och årstidens vackra grönska. I ert samtal som blivande brudpar med ansvarig präst brukar man få god hjälp att välja psalmer.

Brudskål och mingel är i stort sett samma händelse idag. Här vill folk hälsa på varandra och prata av sig nervositeten efter själva vigseln. Livemusik i form av trubadur eller duo som spelar softa låtar med doft av kärlek lättar upp stämningen i sorlet samtidigt som var och en får tid att mingla och lyckönska er som brudpar när ni anländer. En del ser hellre en bröllops-DJ på minglet som anpassar musikens tempo och ”vibe” efter målgrupp och önskemål. Mellan 30-45 minuter brukar ett musikinslag till brudskålen pågå.

Middagen är traditionellt sett en familjär och vänskaplig stund där många tal hålls. Det är dock inget måste att ha många på talarlistan, men är vanligt på svenska bröllop. I många andra länder förekommer tal sällan eller inte alls på bröllopsmiddagen. Ett sätt att lätta upp stämningen är att ha allsång mellan förrätt-varmrätt och/eller mellan varmrätt-dessert. Som tidigare sagt är de flesta bröllop i Sverige på sommaren och då finns det många kända hits att ta ifrån. En erfaren trubadur håller med fördel i allsången och för nära dialog med toastmasters om när i tid det passar under programmet. Ett körschema är ett rättesnöre att förhålla sig till och är bra att ha som grund. Vi som kan bröllop och har varit med om olika bröllopsfester genom åren vet att saker tar längre tid än förväntat.

Efter maten är det dags för första dansen eller ”brudvalsen”. Vill man vara traditionell är det en wienervals som inleder dansen när man har brutit taffeln. Idag dansar också brudpar ”tryckare” som går över i en upptempo-låt. Möjligheterna här är oändliga men vårt tips är att välja något ni känner er bekväma med. Det brukar förväntas av bröllopsgästerna någon form av danssteg från er som brudpar. Har ni anlitat en trubadur eller liveband till festen kan musiken till första dansen/brudvalsen spelas live, alternativt sköter kvällens DJ det.

Nu vill folk röra på sig och hänger oftast på i samband med eller efter första bröllopsdansen. Något som förhöjer festen är helt klart ett liveband eller trubadur som nu spelar till partyt. Efter många känslosamma intryck är baren öppen och festen i full gång. Vad ska det vara för musik? Gäster uppskattar pop, rock, disco och svenska hits. Stick ut från mängden med karibiskt tema. Hur länge spelar då ett band eller trubadur? Det beror på överenskommelsen med er men runt 1,5 timmes effektiv speltid är vanligt. Därefter kan en DJ ta vid eller eventuellt en spellista. För att hålla festen vid liv och skapa ett naturligt ”flow” rekommenderar vi inte att låta en spellista göra hela jobbet på en bröllopsfest. Erfarenheten säger att gäster framåt småtimmarna tenderar att vilja ändra musik och det kan bli ”rörigt”. Kostnaden för att hyra en etablerad trubadur för heldag och kväll på bröllop startar ofta på 15 000 kr och för ett proffsigt liveband är startpriset 25 000 kr exklusive ljud, ljus och transporter.

Sist men inte minst, är ljud och ljus viktigare än vad man tror. Bröllopsfester med 50 personer och uppåt behöver en talarmikrofon och det sköter den engagerade musikern eller bandet om efter överenskommelse. En del väljer att separat hyra in ljud och ljus och göra ett enklare upplägg hemma i trädgården eller i en mindre festlokal. Ska ni gifta er och har frågor om livemusik i Stockholm, Västerås, Enköping, Uppsala eller övriga Mälardalen-Mellansverige? Välkomna att boka in ett möte med oss!

Kärleken kommer och kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Men dej vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Nils Ferlin

Kontakta oss

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
=